Everything you need to know about Japanese tea culture

Tot ce trebuie să știi despre cultura ceaiului japonez

6 +0300, Monday

Într-unul dintre blogurile noastre anterioare am vorbit despre culturile ceaiului din întreaga lume , unde am discutat despre tradițiile câtorva țări. Poate ați observat că nu am discutat despre cultura japoneză a ceaiului în acel blog și asta pentru că cultura ceaiului din Japonia este atât de adânc înrădăcinată și extinsă, încât ne-am gândit că este corect să dedicăm un întreg blog culturii ceaiului din această țară.


Continuă să citești și descoperă cultura unică a ceaiului din Japonia.


Istoria




Primele dovezi înregistrate ale ceremoniilor japoneze ale ceaiului datează din secolul al VIII-lea. În antichitate, ceaiul era considerat în primul rând un medicament și era exclusiv pentru călugări și persoane din clasele superioare ale societății. Abia în perioada Muromachi (1336 - 1573) ceaiul a devenit accesibil tuturor claselor societății.

Pentru societatea înstărită din Japonia, petrecerile cu ceai au devenit o modalitate de a-și etala colecțiile rafinate de articole de ceai și de a-și etala cunoștințele despre ceai. Cam în aceeași perioadă, filosofia Zen a inspirat petrecerile simple cu ceai, cu un accent mai spiritual. Aceasta a dus la originea ceremoniilor ceaiului.

Ceremoniile japoneze ale ceaiului

Ceremoniile japoneze ale ceaiului sunt împărțite în două categorii, formale și informale. Ceremonia formală este cunoscută sub numele de Chaji , iar cea informală sub numele de Chakai . Ceremoniile Chakai durează de obicei mai puțin de o oră. Cu toate acestea, învățarea modului de a conduce o ceremonie poate necesita ani de practică! Pentru ceremoniile Chaji, sunt invitați speciali, cum ar fi Maeștrii Seniori ai Ceaiului. Aceste ceremonii formale pot dura între trei și patru ore. Ceremoniile ceaiului care durează atât de mult și necesită timp de pregătire (ceremoniile Chaji) sunt de obicei organizate în onoarea unor motive semnificative, cum ar fi celebrarea unei noi ere.

Aceste ceremonii ale ceaiului au loc într-o manieră atât de calmă și echilibrată, încât toată atenția să fie concentrată asupra procesului de preparare a ceaiului.

Mai degrabă decât conceptul comun de servire și acceptare, aceste ceremonii sunt organizate cu scopul de a arăta ospitalitatea gazdei față de oaspeții săi. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a scăpa de grijile constante ale unei vieți agitate și de a obține pacea interioară.

Procesul unei ceremonii japoneze a ceaiului


Procedura începe cu o masă Kaiseki Ryori, o masă tradițională japoneză cu mai multe feluri de mâncare, urmată de o ceașcă groasă de ceai și se încheie în final cu o ceașcă de ceai mai subțire.

Îmbrăcăminte

Nimic extravagant sau strident nu se poartă la evenimente ceremoniale de acest gen, în schimb sunt preferate haine simple, care nu distrag atenția de la ceremonia ceaiului. Evitați purtarea oricăror bijuterii, deoarece acestea pot zgâria seturile de ceai și evitați mirosurile puternice, care pot distorsiona mirosul ceaiului.

Locație și împrejurimi

Ceremoniile japoneze ale ceaiului se desfășoară în mod tradițional într-o cameră numită „Camera Tatami”. De obicei, intrarea este menținută jos, astfel încât oaspeții trebuie să se încline pentru a intra, acest lucru demonstrând respect și modestie. Multe camere Tatami sunt situate în locuri cu împrejurimi precum grădini, ceea ce sporește și mai mult liniștea, deoarece ceremoniile sunt de obicei ținute pentru a atinge pacea interioară. Similar ținutei, grădina în sine nu are elemente extravagante sau parfumuri puternice, deoarece acestea pot fi, încă o dată, o distragere a atenției. Casa de ceai este condusă de o alee din pietre, fiecare cu forme și dimensiuni diferite. Un alt lucru pe care îl veți observa este un bazin de piatră aproape de intrare, unde vizitatorii se pot spăla pe mâini când intră în cameră.


Prepararea ceaiului

Întrucât procesul de preparare a ceaiului este principala atracție a ceremoniilor ceaiului, accesoriile folosite sunt telul de bambus (Chasen), recipientul pentru ceaiul verde pudră (Natsume), lingura de ceai (Chashaku), bolul de ceai, farfuria pentru dulciuri, ibricul și brazierul. Fiecare echipament își are locul său, deoarece este atent selectat în funcție de tipul de eveniment găzduit.

Ceremonia

Wagashi, un dulce tradițional japonez, este servit primul și trebuie consumat înainte de a fi consumat ceaiul. Gazda va așeza ceașca de ceai pe covorașul Tatami pentru oaspeți, cu ceașca direct în fața lor. Apoi, oaspeții ridică ceașca cu mâna dreaptă, o pun în palma stângă și o rotesc cu 90 de grade în sensul acelor de ceasornic, astfel încât să nu fie îndreptată spre ei. Ceaiul este luat cu câteva înghițituri și este apoi așezat înapoi pe covorașul Tatami. După așezarea ceaiului pe covoraș, oaspeții își exprimă recunoștința înclinându-se cu respect.

Apoi, ceașca de ceai goală este așezată cu fața spre gazdă, în timp ce invitații își termină ceaiul. După o rundă de ceai, gazda poate uneori să întrebe dacă este interesat pentru o altă rundă, dacă nu, ceremonia s-a încheiat. Gazda va spăla tacâmurile folosite și le va așeza înapoi la locul lor inițial.

O ceremonie japoneză a ceaiului merită experimentată și ar trebui să facă parte din lista ta de activități pe care vrei să o faci! Aceste ceremonii prezintă unele dintre culturile și tradițiile unice ale japonezilor, care sunt pur și simplu plăcute ochiului. În plus, trăim într-o viață atât de rapidă, în care totul este o grabă, încât este aproape imposibil să ai liniște sufletească. Acesta este un alt motiv pentru care o ceremonie de acest gen, din când în când, este benefică pentru bunăstarea fizică și mentală a cuiva.



Mai multe articole

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare