În funcție de partea lumii din care vă aflați sau de gustul dumneavoastră personal, adăugarea de lapte în ceai va fi o experiență diferită. Pentru consumatorii obișnuiți de ceai din Sri Lanka, India, Malaezia și Thailanda, adăugarea de lapte în ceai este o sarcină esențială. Este o parte atât de importantă a culturilor ceaiului din aceste țări, încât multe ceaiuri emblematice din aceste țări, cum ar fi Masala Chai din India sau ceaiul thailandez, pun în valoare laptele. Cu toate acestea, unii puriști ai ceaiului ar putea să nu fie de acord cu practica adăugării de lapte în ceai. Așa că ne-am gândit să explorăm această dezbatere.
Istoria adăugării laptelui în ceai
Este o concepție greșită des întâlnită că britanicii au început să adauge lapte în ceai. Cu toate acestea, în realitate, înregistrările arată că tibetanii au început practica adăugării laptelui în ceai în jurul anului 781. Acest lucru ar fi putut avea o influență semnificativă asupra faptului că laptele a devenit o parte integrantă a ceaiului în India, odată cu Masala Chai.
Câteva ceaiuri din întreaga lume preparate cu lapte:
Latte Tea: Orice tip de ceai servit cu lapte spumat. Poate fi servit atât îndulcit, cât și neîndulcit.
Ceai cu bule: o variantă de ceai cu lapte din Taiwan servită cu perle de tapioca, de obicei servită rece și îndulcită.
Teh Tarik: Acest ceai popular din Asia de Sud-Est se traduce prin „ceai tras”. Este preparat cu ceai negru și lapte condensat și se toarnă înainte și înapoi între două cești sau recipiente până când capătă o textură spumoasă.
Masala Chai: Un ceai indian preparat prin fierberea laptelui, ceaiului negru și a condimentelor într-o oală.
Stil Hong Kong: Ceai negru tare amestecat cu lapte condensat sau evaporat, care se servește de obicei fierbinte.

De ce se adaugă lapte în ceai?
Motivul pentru care oamenii adaugă lapte în ceai variază de la gust la beneficii pentru sănătate și calitatea ceaiului.
Ceaiul care a ajuns în Europa de Vest în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea nu avea o calitate optimă din cauza călătoriilor lungi pe mare și a depozitării necorespunzătoare, ceea ce îl făcea neplăcut la gust. Așadar, adăugarea de lapte era o modalitate de a masca aroma plată a ceaiului de calitate inferioară. O altă teorie despre motivul pentru care se adăuga lapte în ceai în această perioadă este legată de ceștile de porțelan care erau folosite în acea perioadă. Aceste cești tindeau să fie fragile. Așadar, adăugarea de ceai fierbinte în aceste cești le făcea adesea să crape sau să se spargă. Băutorii de ceai au venit cu o soluție creativă pentru acest lucru, adăugând puțin lapte rece în cană înainte de a turna ceai fierbinte, ceea ce a ajutat la scăderea temperaturii ceaiului și la protejarea ceștilor de porțelan.
Așa cum am menționat anterior, beneficiile laptelui pentru sănătate au fost, de asemenea, un motiv major pentru adăugarea laptelui la ceai. De exemplu, tibetanii adaugă lapte la ceai pentru a potoli foamea. Acesta a fost și motivul pentru care britanicii din clasa muncitoare beau în mod obișnuit ceai cu lapte în timpul revoluției industriale, când alimentele erau rare.

Ce ceaiuri sunt bune pentru lapte?
Atunci când alegeți ceaiuri care se potrivesc mai bine cu lapte, este important să fiți atenți la nivelul de taninuri din ceai. Ceaiurile cu un conținut ridicat de taninuri, cum ar fi ceaiul negru, se potrivesc mai bine cu laptele și netezesc aroma. Orice ceai negru intens se potrivește, în general, bine cu laptele. În special ceaiurile negre din Assam, Ceylon și Kenya.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!