Încă de la începutul anilor 1800, numele „Ceylon” a fost sinonim cu ceaiul. Istoria ceaiului Ceylon datează din perioada dominației britanice în Sri Lanka, acum peste două sute de ani. Prima plantă de ceai înregistrată în Sri Lanka datează din 1824, când britanicii au adus o plantă de ceai din China și au plantat-o în Grădina Botanică Regală din Peradeniya, pentru uz necomercial. Câțiva ani mai târziu, mai multe culturi de ceai au fost aduse din Assam și Calcutta în scopuri experimentale.
Cu toate acestea, nașterea propriu-zisă a plantațiilor de ceai din Sri Lanka a venit ca urmare a dispariției industriei cafelei de pe insulă, cândva de succes. În 1869, plantațiile de cafea înfloritoare din Sri Lanka s-au confruntat cu o nouă boală a plantelor numită rugina cafelei. Drept urmare, industria cafelei din Sri Lanka a fost distrusă în mai puțin de un deceniu. Astfel a început cultivarea în masă a ceaiului în Sri Lanka.

Scoțianul James Taylor a fost pionierul în inițierea cultivării comerciale a ceaiului în Sri Lanka. Ceea ce a început ca o plantație de ceai de 19 acri în domeniul Loolecondera în 1867 de către James Taylor, s-a extins curând la domeniile înconjurătoare, cum ar fi Mooloya, Hope și Rookwood. După înființarea fabricii de ceai din Loolecondera în 1872, James Taylor a reușit să trimită primul transport de ceai Ceylon la licitația de ceai din Londra în 1875.

Odată ce exporturile oficiale de ceai Ceylon au început, popularitatea acestuia a început să scadă! Aceasta a însemnat că a existat din ce în ce mai mult loc pentru ca industria să se dezvolte. Drept urmare, prima licitație de ceai Colombo a avut loc în 1883. Este considerată încă cea mai veche și mai mare licitație de ceai din lume.
Unul dintre principalii factori care au determinat industria ceaiului din Ceylon a fost cererea mare din străinătate. Aceasta a însemnat că volumele exporturilor de ceai din Ceylon au crescut exponențial. Până în 1927, producția de ceai din Sri Lankă a depășit 100.000 de tone metrice, care au fost aproape în întregime dedicate exporturilor.
Pe măsură ce industria ceaiului din Sri Lanka a crescut, la fel a crescut și infrastructura din jurul acesteia. Sistemul feroviar din interiorul țării, construit de britanici pentru a transporta ceaiul până la înființarea Institutului de Cercetare a Ceaiului în 1925, a fost un punct central în creșterea industriei ceaiului din Ceylon. Acest lucru a dus la transformarea Sri Lanka în cel mai mare exportator de ceai din lume până în 1965.

Povestea ceaiului Ceylon a început pe un teren de 19 acri din Kandy, ca parte a unui experiment de diversificare. De-a lungul anilor, a crescut în șapte regiuni de ceai, printre care Kandy, Uva, Ruhuna (Sud), Udupusellawa, Nuwara Eliya, Dimbula și Sabaragamuwa. Astăzi, Ceylon Tea satisface 10% din cererea mondială de ceai , delectând atât consumatorii obișnuiți de ceai, cât și cunoscătorii de ceai de talie mondială.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!