Istoria ceaiului chinezesc este o lungă și treptată poveste de rafinament. Generații de cultivatori și producători au perfecționat modul chinezesc de fabricare a ceaiului și numeroasele sale variații regionale unice. Ideea originală este atribuită legendarului împărat Shennong, despre care se spune că a trăit acum 5000 de ani. Edictele sale vizionare impuneau, printre altele, ca toată apa potabilă să fie fiartă ca măsură de precauție igienică. O poveste spune că, într-o zi de vară, în timp ce vizitau o parte îndepărtată a regatului său, el și curtea s-au oprit să se odihnească. În conformitate cu hotărârea sa, slujitorii au început să fiarbă apă pentru ca curtea să o bea. Frunze uscate dintr-un tufiș din apropiere au căzut în apa clocotită, iar o substanță maro a fost infuzată în apă. Ca om de știință, împăratul a fost interesat de noul lichid, a băut puțin și l-a găsit foarte răcoritor. Și astfel, conform legendei, ceaiul a fost creat în 2737 î.Hr.
Ceaiul a devenit rapid o băutură extrem de populară, înrădăcinată în cultura chineză. Acest lucru a dus la crearea a numeroase ritualuri și ceremonii în jurul ceaiului, deoarece acesta era o parte atât de importantă a stilului de viață chinezesc.

Ceremonia specială a ceaiului chinezesc
Deși există și alte ceremonii chinezești ale ceaiului, ceremonia ceaiului Gongfu datează de sute de ani și este cea mai cunoscută. „Gongfu” înseamnă arta de a face ceva bine, așa că această ceremonie reprezintă această filozofie - se așteaptă să investești timp, efort și grijă pentru a crea o experiență artistică a ceaiului. Stilul Gongfu este ceva ce poate părea atât de subtil, dar care poate schimba complet modul în care te bucuri de ceai.
De ce ai nevoie pentru a crea o ceremonie a ceaiului Gongfu? Pentru început, un cadru liniștit și calm, care să includă starea ta de spirit. Fără senzația de grabă, agitație sau stres. Cu siguranță aceasta nu este calea Gongfu. Apoi, alege-ți ceaiul. Un ceai Gongfu tradițional folosește un ceai oolong, uneori un pu-erh, dar rareori un ceai verde. Consultă secțiunea de mai jos pentru a afla mai multe despre ceaiurile chinezești. Poți alege cel mai fin ceai din lume, pentru asta suntem cunoscuți la Basilur, dar dacă apa ta este de calitate inferioară, tocmai ai sabotat întregul proces. Folosește doar cea mai pură și curată apă. Nu numai că papilele tale gustative și invitații tăi îți vor mulțumi, dar, într-un omagiu adus naturii spirituale a chinezilor, vei aduce un omagiu naturii și elementelor Pământului.

Diferitele tipuri de ceai oriental
Ceai verde
Ceaiul verde este cel mai natural dintre varietățile de ceai. Deși există o serie de metode diferite de producție a ceaiului verde, cea mai comună formă implică frunze tinere de ceai care sunt uscate imediat ce sunt culese, pentru a păstra cât mai mulți dintre compușii lor naturali. Acest lucru conferă ceaiului o aromă ușoară, astringentă și îl face bogat în antioxidanți. Cel mai faimos tip de ceai verde este ceaiul Dragon Well (Long Jing), produs în Hangzhou.
Ceai alb
La fel ca ceaiul verde, ceaiul alb este supus unei procesări minime. Deși definițiile diferă, este în general acceptat faptul că ceaiul alb nu este niciodată rulat sau oxidat, ceea ce îi conferă o aromă foarte ușoară. Numele este derivat de la firele de păr alb-argintii care acoperă mugurii plantei de ceai.
Ceai Oolong
În ceea ce privește aroma, ceaiul oolong se situează undeva între ceaiul verde și cel negru, fiind semi-oxidat. Gustul este destul de blând, dar mai puternic decât ai crede, așa că nu-l subestima! Cele mai faimoase tipuri de ceai oolong sunt Buddha de Fier (tie guan yin) din Fujian și Roba Roșie Mare (da hong pao) din Munții Wuyi.
Ceai galben
Ceaiul galben este una dintre cele mai rare și mai scumpe varietăți de ceai. Se obține prin uscarea naturală a frunzelor umede sub o cârpă, ceea ce îi conferă un gust mai blând și mai puțin astringent decât ceaiul verde. În mod tradițional, era servit la curtea imperială, deoarece galbenul era o culoare imperială. Junshan Yinzhen din provincia Hunan este cel mai cunoscut ceai galben.
Ceai negru
În mod confuz, ceaiul negru este de fapt numit ceai roșu (hong cha) în chineză, referindu-se la culoarea ceaiului odată ce este preparat. Frunzele trec prin mai multe procese, inclusiv uscarea, oxidarea și prăjirea, ceea ce conferă ceaiului culoarea neagră caracteristică. Unul dintre cele mai populare tipuri de ceai negru este Keemun (qimen) din provincia Anhui și Lapsang Souchong (zhengshan xiaozhong), care este afumat peste pin aprins, dându-i aroma sa unică.
Ceai post-fermentat
Cea mai faimoasă varietate de ceai fermentat din China este Pu-erh din provincia Yunnan. După ce sunt rulate și uscate, frunzele de ceai trec printr-un proces de fermentație microbiană care durează de la câteva luni la mulți ani. Pu-erh este de obicei vândut în cărămizi rotunde, care sunt marcate cu anul și regiunea de producție. Pu-erh este considerat a fi foarte bun pentru digestie și este adesea servit cu mese bogate, cum ar fi dim sum.
După cum puteți vedea, ceaiul este mai mult decât o simplă băutură sau o industrie în China. Este un mod de viață și o parte a culturii chineze. Ceaiul continuă să joace un rol semnificativ în cultura chineză și în zilele noastre. Pe lângă faptul că este băut în timpul meselor, este obișnuit să oferi ceai invitaților și să se desfășoare ceremonii ale ceaiului în timpul nunților și al Anului Nou Chinezesc. La Basilur, am adus un omagiu acestei bogate istorii a ceaiului chinezesc prin colecția chinezească Basilur , o colecție diversă cu unele dintre cele mai fine ceaiuri preparate urmând obiceiurile și tradițiile Orientului!
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!