Nuwara Eliya, supranumită „Mica Anglie” a Sri Lankăi datorită climatului său rece și bungalourilor în stil colonial, este situată la o altitudine de 1.868 m, în dealurile învăluite în ceață din centrul Sri Lankăi. Mediul în stil european al orașului Nuwara Eliya este rezultatul faptului că orașul a fost cândva un refugiu pentru plantatorii coloniali și înalta societate. Locația sa a conferit orașului Nuwara Eliya condiții de manual pentru plantațiile de ceai din Ceylon!
Ceai și Nuwara Eliya
Știați că Nuwara Eliya a fost inițial destinată plantațiilor de cafea? Cu toate acestea, odată ce europenii au descoperit cu adevărat Nuwara Eliya și s-au stabilit acolo, au prins comorile munților luxurianți din zonă. După ce și-au dat seama că altitudinea din Nuwara Eliya era prea mare pentru cafea, iar ploile frecvente afectau culturile de cafea, plantatorii din Nuwara Eliya s-au orientat către plantațiile de ceai. Drept urmare, încă de la începutul anilor 1870, Nuwara Eliya și-a început călătoria spre a deveni unul dintre principalele districte cultivatoare de ceai de pe insulă. Nuwara Eliya este adesea cunoscută pentru că aduce „șampania ceaiurilor”. Datorită acestui fapt, este cel mai cunoscut district cultivator de ceai din Sri Lanka și este inima industriei ceaiului de pe insulă. Aerul răcoros și revigorant și precipitațiile moderate (cu excepția sezonului uscat, din februarie până în aprilie) oferă o climă unică ce ajută la producerea ceaiului considerat cel mai fin ceai din lume. Datorită climatului său unic și blând, Nuwara Eliya oferă cea mai ușoară varietate de ceaiuri de Ceylon, cu un parfum delicat și o nuanță aurie.

Cum este procesat ceaiul în Nuwara Eliya
Când vine vorba de procesarea ceaiului în Nuwara Eliya, pot fi implicate între două și șapte proceduri; adăugarea sau excluderea oricăreia dintre aceste etape are ca rezultat un tip diferit de ceai. Fiecare dintre aceste proceduri se desfășoară în instalații cu climat controlat pentru a evita alterarea din cauza excesului de umiditate și a temperaturilor fluctuante. Iată cele trei etape principale prin care trece majoritatea ceaiului provenit din Nuwara Eliya!
- Ofilire - Ofilirea se referă la ofilirea frunzelor proaspete de ceai verde. Scopul ofilirii este de a reduce conținutul de umiditate din frunze și de a permite dezvoltarea compușilor aromatici.
- Fixarea sau „kill-green” se referă la procesul prin care brunificarea enzimatică a frunzelor ofilite este controlată prin aplicarea căldurii. Se consideră că, cu cât durează mai mult fixarea frunzelor, cu atât ceaiul va fi mai aromat. Această procedură se aplică pentru ceaiurile verzi și galbene.
- Uscarea - În cele din urmă, tot ceaiul trebuie uscat pentru a îndepărta orice umiditate reziduală și a crea o frunză stabilă la raft. Din nou, metoda de încălzire poate schimba dramatic aroma ceaiului. Acest efect este cel mai frecvent observat la prăjirea cu cărbune, care conferă o calitate distinct bogată a aromei în timpul acestei etape.
După ce este uscat, ceaiul este gata de ambalat și expediat în întreaga lume. Folosind variații ale acestor pași, o singură frunză poate fi transformată în orice tip de ceai. Prin remixarea acestor pași în moduri netradiționale, echipa noastră de la Basilur continuă să găsească noi modalități de a crea ceaiuri interesante cu arome unice!

Nuwara Eliya ar putea fi considerată cu ușurință capitala ceaiului din Sri Lankă și se spune că „Nuwara Eliya este pentru ceaiul Ceylon ceea ce șampania este pentru vinul francez”. Recunoscut de cunoscătorii de ceai ca fiind cel mai bun din lume, infuzia are o culoare deschisă, dar în ceașcă va oferi un gust și o aromă unice. Infuzia din ceașcă este cea mai deschisă (cea mai palidă) dintre toate tipurile de ceai Ceylon, cu o nuanță aurie și o aromă delicat parfumată. Consultați gama de ceaiuri Basilur de la Nuwara Eliya aici .
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!