The rich history between China and Tea!

Bogata istorie dintre China și ceai!

8 +0200, Friday

Cum a început totul!


Tocmai sărbătorind Anul Nou Chinezesc, am considerat că acesta este un moment potrivit pentru a discuta despre bogata istorie a Chinei în ceea ce privește ceaiul! În istoria Chinei există referințe la ceai încă de 5000 de ani. Deși originea consumului de ceai nu este cu adevărat cunoscută, conform majorității relatărilor, începuturile culturii ceaiului în China au început în jurul anului 2737 î.Hr. Conform folclorului, al doilea împărat al Chinei, Shen Nung, care studia plantele și ierburile, se afla în curte când o frunză de Camellia Senensis a căzut în oala cu apă clocotită. În acea perioadă, ceaiul era considerat în principal o băutură răcoritoare.


În timpul dinastiei Zhou (1046-256 î.Hr.), funcția ceaiului de a împrospăta corpul și de a limpezi mintea a înlocuit treptat funcția sa de medicament. Oamenii au început să usuce frunzele pentru a conserva ceaiul. Când preparau ceai, puneau frunzele într-o oală și făceau un fel de supă groasă. Prinții dinastiei Zhou erau obișnuiți cu această supă groasă, dar din cauza amărelii sale, nu a devenit foarte populară. În timpul dinastiei Han (206 î.Hr. - 220 d.Hr.), atât colectarea, cât și prelucrarea frunzelor de ceai sălbatic s-au îmbunătățit. Ceaiul a devenit o băutură gustoasă și era foarte popular în rândul nobilimii. În perioada Wei (220-265) și dinastiile Jin (265-420), ceaiul a devenit băutura banchetelor și a uns discuțiile filozofice și metafizice. „Prospețimea și puritatea” ceaiului au ajuns să fie preferate „violenței și intoxicației” vinului.



Totuși, în mod interesant, timp de secole, chinezii nu au fost pasionați de ceaiul negru. Deși este binecunoscut faptul că plantele de ceai sunt originare din China, ceaiul negru tinde să fie considerat un import străin. Acest lucru este probabil cel mai bine ilustrat de faptul că China, o națiune care bea ceai de mai bine de 2.000 de ani, a inventat un termen chinezesc pentru „ceai negru” (hongcha) abia acum mai puțin de 200 de ani. În timp ce în engleză spunem „ceai negru”, termenul corespunzător în chineză înseamnă literalmente „ceai roșu”.


Tipurile de ceai chinezesc


Există șase tipuri principale de ceai originare din China: ceai verde, ceai negru, ceai oolong, ceai negru și ceai alb, care se disting în principal prin metode diferite de producție. Folclorul leagă fiecare tip de ceai de anumite caracteristici umane. Astfel, se spune că ceaiul verde, simplu și ușor, reprezintă scolastica din sudul Chinei; ceaiul negru, blând și rezervat, este considerat destul de feminin; ceaiul Oolong, cald și persistent, seamănă cu perseverența filosofilor, ceaiul negru, cu gustul său persistent, simbolizează înțelepciunea vârstnicilor și așa mai departe.


Deși ceremoniile de băut ceai înfloresc în Japonia, acestea provin de fapt din China. Procesul de preparare a ceaiului, de mirosire a ceaiului și de apreciere a acestuia este îmbinat cu filozofiile taoismului, confucianismului și budismului, care încurajează oamenii să exploreze lumea lor spirituală și să ofere băuturi răcoritoare. Mai mult, diferite zone ale Chinei și-au dezvoltat propriile obiceiuri unice de a bea ceai. În Guangdong, de exemplu, oamenilor le place să bea ceai de dimineață, în Fujian preferă ceaiul Kongfu, Hunan are ceaiul Lei, locuitorii din Sichuan adoră „ceaiul în bol acoperit”, în timp ce oamenii de naționalitate Bai își tratează oaspeții cu „ceai cu trei feluri”. Tibetanii preferă ceaiul cu unt, iar cei din Mongolia Interioară preferă ceaiul cu lapte. Aceste diverse obiceiuri legate de ceai constituie bogata și profunda cultură chineză a ceaiului.


Ceaiul a rămas o parte integrantă a culturii chineze timp de mii de ani; era popular înainte ca egiptenii să construiască marile piramide și era comercializat cu țările asiatice chiar înainte ca Europa să părăsească Evul Mediu. Importanța și popularitatea ceaiului în China continuă și în zilele noastre și a devenit un simbol al istoriei, religiei și culturii țării. Basilur a adus un omagiu acestei tradiții și culturi prin produse precum Tea Legends - Celestial Empire și ceaiul nostru special chinezesc cu lapte Oolong !

Mai multe articole

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare