Black Tea; a Highly Nutritious and Healthy Tea!

Ceai negru; un ceai extrem de nutritiv și sănătos!

4 +0300, Saturday

Cele patru tipuri de ceai (ceai alb, oolong, verde și negru) sunt toate fabricate din planta Camellia Sinensis, dar aromele lor sunt destul de diferite unele de altele. Acest lucru se datorează faptului că sunt procesate diferit pentru a atinge diverse niveluri de oxidare. Ceaiul negru este mai oxidat decât celelalte trei tipuri, din acest motiv, aroma sa se menține timp de mai mulți ani, în timp ce ceaiul verde își poate pierde aroma în decurs de un an sau doi. Ceylon (Sri Lanka) este cel mai bine cunoscut pentru ceaiul său negru puternic și aromat!


Ceea ce diferențiază ceaiul negru Ceylon de ceaiul verde este faptul că, în timpul procesului de producție, frunzele de ceai sunt lăsate să se oxideze complet înainte de a fi procesate termic și uscate. În timpul oxidării, oxigenul interacționează cu pereții celulari ai plantei de ceai pentru a transforma frunzele în culoarea bogată de la maro închis la negru, pentru care sunt renumite frunzele de ceai negru. Oxidarea modifică și profilul aromatic al unui ceai negru, contribuind la adăugarea unor note de malț, fructate sau chiar afumate, în funcție de ceai.

Prin contrast, atunci când frunzele de ceai verde sunt procesate, acestea sunt oxidate minim. După recoltare, sunt încălzite și uscate rapid pentru a preveni oxidarea excesivă, care ar putea face frunzele verzi maronii și le-ar altera aroma proaspăt culesă.


Ceaiurile negre sunt de obicei produse folosind una din două metode:


  • Ortodoxă: În această metodă de producție care necesită mai mult timp, frunzele de ceai rămân întregi sau doar parțial rupte în timpul procesării. Frunzele de ceai sunt culese din grădină, ofilite pentru a reduce umiditatea, rulate în diverse moduri pentru a le învineți și a începe oxidarea, oxidate pentru a crea culoare și aromă, arse pentru a aplica căldura care oprește oxidarea și apoi clasificate în funcție de calitate.

  • Non-Ortodox sau CTC (Crush-Tear-Curl - Zdrobire-Rupere-Ondulare): În această versiune accelerată a procesului de producție, frunzele de ceai sunt tăiate în bucăți fine în loc să fie rulate. Bucățile mai mici de frunze sunt oxidate mai rapid, producând ceaiuri negre unidimensionale, consistente, puternice și intense.


Iată câteva dintre cele mai bune amestecuri de ceai negru ale noastre:


Ceaiul Earl Grey





Ceai de mic dejun englezesc


Ceai englezesc de după-amiază




Masala Chai



Ceaiul negru are o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv, dar fără a se limita la:


  • Abundența de antioxidanți - polifenolii sunt un tip de antioxidant comun în ceai, iar ceaiul negru are trei tipuri de aceștia, cuprinzând catechine, teaflavine și tearubigine. Antioxidanții pot reduce riscul bolilor cronice, deoarece pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism, ceea ce reduce deteriorarea celulară.

  • Niciun risc în diabetul de tip 02 - studiile arată că un consum zilnic moderat de ceai negru poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 02 cu 70%! Atât pentru adulții sănătoși, cât și pentru cei prediabetici, consumul de ceai negru poate reduce nivelul glicemiei.

  • Stimulent imunitar - băutura fără zahăr este plină de aminoacizi, antioxidanți și antigene alchilaminice care ne pot întări corpul și sistemul imunitar, ajutându-ne să combatem micile afecțiuni pe care le experimentăm zi de zi.

  • Ajută la decreșterea celulelor canceroase - polifenolii cu acțiune multiplă previn, de asemenea, existența celulelor canceroase. Un studiu a arătat că polifenolii reduc creșterea de noi celule canceroase. În timp ce un alt studiu a analizat efectele polifenolilor asupra cancerului de sân, a arătat că acești polifenoli din ceaiul negru au oprit răspândirea tumorilor dependente de hormoni în organism.

  • Beneficiile cofeinei - la început, oamenii ar putea crede că cofeina nu este bună pentru sănătate, dar conținutul de cofeină al ceaiului negru este destul de scăzut în comparație cu cel al cafelei. Corpul uman are nevoie de puțină cofeină pentru a îmbunătăți concentrarea și starea de conștientizare. Ceaiul negru conține, de asemenea, un aminoacid cunoscut sub numele de L-teanină, care îmbunătățește activitatea creierului și te face să te simți energizat după ce ai consumat o ceașcă.



Cum poți prepara ceai negru

  1. Într-o cratiță aduceți apa la fierbere
  2. Măsurați frunzele de ceai. O linguriță de frunze de ceai vrac la 200-250 ml de apă este perfectă.
  3. Puneți frunzele de ceai în ceainic și turnați apa clocotită. Închideți capacul.
  4. După două minute, scoateți capacul și amestecați puțin ceaiul, apoi închideți capacul din nou.
  5. Lăsați frunzele de ceai la infuzat încă 3 minute.
  6. După ce ceaiul a fost suficient de infuzat, pune o strecurătoare peste ceașca de ceai și toarnă ceaiul preparat.
  7. Serviți și savurați!

Mai multe articole

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu

Atenție: comentariile trebuie aprobate înainte de publicare